Vakopleiding Meubelmaken

Amsterdam/Rotterdam ■

Vakopleiding Meubelmaken in het kort

Wat? Tweejarige opleiding Meubelmaken*
Waarom? Deze opleiding biedt een intensief praktijk programma waarin je professioneel wordt opgeleid tot allround uitvoerend meubelmaker.
Waar? HMC Amsterdam en HMC Rotterdam
Wanneer? De vakopleiding start op beide locaties ieder jaar in september.

In Amsterdam is de vakopleiding te volgen op de maandag- en dinsdagavond (18:00-21:15) of op de zaterdag  (08:30-16:00).

In Rotterdam is de vakopleiding te volgen op maandag  (14.20-21.30) , donderdag, vrijdag of zaterdag (08:30-16:00)

Hoeveel? Kosten jaar 1 Lesgeld: € 3420,- incl. BTW Gereedschapskist: €+/- €415,- (digitaal)lesmateriaal: +/- €160,-  Materiaalkosten: +/- €170,- Werkschoenen (type S3) zelf aan te schaffen +/- € 115,-

Kosten jaar 2 Lesgeld: € 3330,- incl. BTW Materiaalkosten: +/-€170,- (afhankelijk van de grootte van het werkstuk en de materiaalkeuze) Digitaal lesmateriaal € 35,-

*indien je elders al een andere meubelmaken opleiding hebt gevolgd, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen, waardoor je een verkort eerste leerjaar kunt volgen en daarna kunt doorstromen in het tweede leerjaar. De kosten van het verkorte eerste leerjaar bedragen €1100,-. Voor meer informatie over dit traject, kun je contact met ons opnemen.

Wat leer je precies tijdens de opleiding?

In het eerste leerjaar komen alle basistechnieken en vaardigheden voor  het meubelmaken aan bod. Je werkt met massief hout, fineer en plaatmateriaal en leert dit zowel handmatig als machinaal te bewerken. Je leert de eigenschappen van het materiaal kennen en weet welke verbindingen hierbij geschikt zijn en hoe je deze optimaal  kunt toepassen.

Deze basiskennis en vaardigheden ga je in het tweede leerjaar gebruiken bij de meer complexe constructies.

Je begint met het maken van een tafel, dat massief hout uitzet en krimpt (werkt) leerde je in leerlaar 1, nu gaan we een krimpvrije constructie toepassen….Hoe zet ik dat massief houten blad op het onderstel van de tafel vast?

Daarna gaan we verder met rondwerktechnieken, mallen maken, lamineren, stoombuigen; welke techniek pas je toe bij het maken van jouw stoel? Vakkundig gebogen werk, ook hier de juiste materiaalkeuze, buig-en lijmtechnieken leren toepassen zodat er een prachtig eindwerkstuk komt te staan.

De tweejarige opleiding kan worden afgesloten met het Branche diploma of met een HMC-certificaat.

Voor leerlingen die het werkveld willen verkennen is het ook mogelijk stage te lopen in de Branche. Een leerzame en waardevolle aanvulling op de praktijklesdagen en tegelijkertijd een goede weg om in de branche te kunnen instromen.

Voor de mensen die met deze vaardigheden graag een eigen ontwerp en constructieplan willen maken en dit ook willen uitvoeren hebben we een derde leerjaar ontwikkeld (totale kosten voor dit derde leerjaar bedragen €3300,- incl. BTW).

Is deze opleiding geschikt voor mij?
De opleiding is geschikt voor iedereen die het meubelmakersvak wil leren. We hebben een divers lesprogramma waarbij de opdrachten op verschillende niveaus kunnen worden uitgevoerd. Het is daardoor geschikt voor zowel de beginnende als voor de meer ervaren, fijne houtbewerker.   

Wat is de groepssamenstelling?
Een groep bestaat uit circa 20 leerlingen in leeftijd variërend tussen de ca 23 en 50 jaar. Hun huidige beroep, houtbewerkingsvaardigheden en eerder genoten opleidingen zijn zeer divers. De passie voor hout en de leergierigheid ten aanzien van het vak zijn bij iedereen gelijk! 

Wat kan ik na deze opleiding gaan doen?
Zo divers als de klassen zijn samengesteld , zo divers is ook de uitstroom. Er zijn alumni die nu als succesvol ZZPer werkzaam zijn. Gezamenlijke werkplaatsen zijn ook opgericht. Ook zijn er leerlingen die na hun stage een baan bij een interieurbouwbedrijf hebben gevonden.

Verder zijn er zeer veel mensen die het vak niet professioneel beoefenen maar met veel plezier, kennis en vaardigheden voor zichzelf mooie meubels maken. 

 Wil je meer informatie? Schrijf je in voor één van onze online voorlichtingsdagen