Amsterdam/Rotterdam ■

Meubelontwerpen in het kort

Wat? Meubelontwerpen in 10 dagen*
Waarom? Voor als je de vaardigheden wilt leren om je eigen meubel te kunnen ontwerpen
Wanneer? Meubelontwerpen start een keer per jaar begin september (09:00-16:00)
Waar? HMC Amsterdam of Rotterdam (zaterdag)
Hoeveel? €1300,- incl. BTW

*als je de vakopleiding meubelmaken hebt gevolgd, kun je de module meubelontwerpen volgen en hier een derde leerjaar meubelmaken aan vastplakken. Je kunt je eigen ontworpen meubel dan ook gaan maken. De totale kosten voor dit derde leerjaar inclusief de kosten voor de module meubelontwerpen bedragen €3150,- incl. BTW.

Wat leer ik precies tijdens deze cursus?

Wie meubelen maakt, wil vroeg of laat ook eigen ontwerpen gaan uitvoeren. Natuurlijk kun je een tafel of kast schetsen. Maar hoe origineel zijn jouw ideeën? En kun je er ook 50 verzinnen? In de module Meubelontwerpen leer je ontwerpen aan de hand van theorie, maar vooral door oefeningen en discussie.
De module wordt gegeven door Brechje Vermaat. Na haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft volgde ze de deeltijdopleiding tot meubelmaker aan het HMC. Sinds 2005 is ze eigenaar van Studio in Hout in Delft. Ze ontwerpt en maakt in opdracht massief houten meubelen waarbij ze schoonheid zoekt in eenvoud.

Een onderdeel van de module meubelontwerpen bestaat uit Google SketchUp lessen. Je leert hier hoe je in dit programma een meubel kunt ontwerpen en tekenen.

Inhoud
Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • ontwerpproces
  • creativiteitstechnieken en idee-iteratie
  • meubelgeschiedenis
  • experimenteren en modellen maken
  • vormgevingsvaardigheden zoals verhoudingen, collages, vormintegratie en vormverwantschap
  • inventariseren en vertalen van klantwensen
  • visie en stijl ontwikkelen
Is deze module geschikt voor mij?
Als je ruime ervaring hebt met meubel maken of je hebt het eerste jaar van de vakopleiding meubelmaken gevolgd kun je deelnemen aan de module meubelontwerpen.
Wat kan ik na deze module doen?

Voor ervaren meubelmakers bestaat de mogelijkheid om de module Meubelontwerpen te combineren met een 20 tal weken Meubelmaken. In die periode kan het zelf ontworpen meubel gemaakt worden.