Amsterdam ■

Meubelrestauratie in het kort

Wat? Eenjarige opleiding Meubelrestauratie
Waarom? Als je weet dat je interesse hebt in meubelrestauratie kun je na het eerste of na het tweede jaar van de vakopleiding meubelmaken, of na het volgen van de cursus meubelmaken 1, de specialisatie meubelrestauratie volgen.
Waar? HMC Amsterdam
Wanneer? De opleiding start 1x per jaar in september en wordt gegeven op de vrijdag van 08:30-16:00.
Hoeveel? Kosten Lesgeld: € 3390,- incl. BTW

Materiaal: aanschaf van een meubelstuk om te restaureren

Wat leer ik precies tijdens de opleiding?
Tijdens de praktijkles leer je o.a. werken met warme lijm, fineren met de plakhamer en het toepassen van klassieke oppervlakte-afwerkingen, zoals op kleur brengen, waslagen aanbrengen en politoeren. Tevens leer je historische constructieschade en eventuele fineerschade herstellen. Je restaureert een eigen meegebracht oud of antiek klein meubel. Maar kleine meubelen uit de jaren 1920 tot 1960 zijn ook geschikte restauratie objecten. Tijdens de praktijklessen wordt er regelmatig een werkstuk als voorbeeld besproken. Naast de praktijklessen wordt ook theorie van de meubelrestauratie aangeboden. Inclusief een serie lessen kunstgeschiedenis. Daarnaast wordt er een bezoek gebracht aan een antiekveiling, een museum en een restauratieatelier.

Is deze opleiding geschikt voor mij?
Je kunt starten met deze opleiding na afronding van het eerste opleidingsjaar meubelmaken of als verdieping na afronding van de gehele vakopleiding. Daarnaast is het ook mogelijk om de opleiding te starten na het volgen van de cursus meubelmaken 1. Deze vakopleiding is geschikt voor meubelmakers, die naast het vervaardigen van meubelen ook restauratietechnieken onder de knie willen krijgen, maar natuurlijk ook geschikt voor andere belangstellenden. Eerste- en tweedejaars deelnemers bevinden zich in dezelfde klas.
Wat kan ik na deze opleiding gaan doen?
Na deze opleiding kun je met de basistechnieken goed uit de voeten om zelfstandig meubels te restaureren. Wel zal gewerkt moeten worden aan het opdoen van ervaring. Het is ook mogelijk om een tweede leerjaar meubelrestauratie te volgen met praktische en theoretische verdieping.